Söndag 23:e juni är arenan stängd pga tävlingen Sjölunds Värme XCO

Örnen Mountainbike Arena är är öppen för allmänheten och består av ett tiotal uppmärkta leder och stigar på totalt cirka 30km.
Arenan är en del av Skyttis friluftsområde där man också kan starta, men själva huvudområdet är lokaliserat ovanför Järved. Här hittar du byggda teknikbanor med doserade kurvor, träbroar, mindre hopp mm för mountainbike, ett teknikområde för barn och vuxna samt en asfalterad pumptrackbana.

En stor parkering finns i anslutning till ledernas start.
Omklädningsrum med dusch och toalett finns i Örnenstugan 100m från parkeringen. Utanför Örnenstugan finns även en cykeltvätt.

Örnenstugan har följande öppet tider:
Maj till och med augusti kl: 8:00-22:00

Övriga tider är Örnenstugan låst och larmad. Signal ljuder 10 minuter innan stängning och pålarmning.

En stor parkering finns för alla cyklister och besökare

HITTA TILL MOUNTAINBIKE ARENAN

Örnen MTB Arena – Google Maps

SE VIDEO OM ARENAN

 Örnen MTB Arena

ALLMÄNNA REGLER

  • Tänk på att respektera hastighetsgränserna och visa särskild hänsyn när ni kör igenom bostadsområdet och ända fram till MTB arenan.
  • All aktivitet sker på egen risk.
  • Hjälm är ett krav vid cykling för alla på Örnen Arena.
  • Motorfordon är helt förbjudna på alla leder.
  • Elassisterad cykel är tillåten
  • Visa hänsyn mot fotgängare, hästekipage och andra cyklister i området.
  • Undvik att cykla mot åkriktningen. Om du ändå gör det, kliv åt sidan vid möte.
  • Undvik att promenera i de maskinbyggda utförslederna. Om du ändå gör det, var uppmärksam för cyklister och kliv åt sidan.
  • Vid olycka ring 112.

GRATIS OCH ÖPPET FÖR ALLA

Att cykla på Örnen Mountainbike Arena är gratis.
Anläggningen är planerad och uppbyggd av CK Örnen som även driver den på ideell basis men ägs av Örnsköldsviks kommun. (Vill du skicka ett bidrag så finns information längre ner)
De befintliga stigar som markeras upp är till för alla som vistas i skogen. Vi delar på stigen och visar ömsesidig hänsyn till varandra. Ni som cyklar, tänk på att det går fort och att ni upptäcks sent så rulla sakta vid möten med andra och ta det försiktigt i skymda kurvor. Inget STRAVA-segment är viktigare än vårt rykte i skogen. Vissa stigar är dubbelriktade eller korsar andra stigar.
Det finns varningsskyltar i terrängen som varnar för korsningar, stopp vid vägöverfarter, enkelriktad trafik, mötande trafik på leder, hopp och dropp samt annan fara.

PUMPTRACK & SKILLPARK

Cirka 100m nordväst om den stora parkeringen finns vår fina asfalterade Pumptrack & Skillpark designad och byggd av ”Crosstompa” Tommy Johansson. Asfalten på pumptracken är finansierad av en rad företag från Örnsköldsvik. Här finns också en mängd campingbord lämpligt utplacerade vilket gör området perfekt för barnfamiljen eller att ha som central samlingspunkt vid cykling i området.

Pumptrack- & skillpark Arena

MOUNTANBIKELEDER

Vid den stora parkeringen nedanför Örnenstugan (länk ovan) startar och slutar alla leder.
Det finns också anslutning från Skyttis Idrottsarena med stor parkering, toalett och duschmöjligheter. Led Örnen tar dig till MTB Arenan och led Skyttis tillbaka till Skyttis.
Det går naturligtvis bra att cykla även på ej markerade leder, men undvik gärna de asfalterade rullskidbanorna runt Skyttis.

Vi har en ny grön barnled ”Myran” med start och mål uppe vid Örnenstugan. Den är lättcyklad och har bara småkullar och ansluter i slutet på leden Höga Kusten som leder tillbaka till stugan. Den är markerad med grönmålade myror på stolpar och träd men finns ännu inte med våra kartor.


Observera även att det förekommer hästridning i det östra området kring leden ”Happy”. Stanna, kliv åt sidan och prata lugnt med ryttaren när du möter en häst och kommer du ikapp en häst så sök kontakt med ryttaren innan du passerar.

Det är inte tillåtet att på eget bevåg modifiera lederna eller bygga nya leder. Alla byggnationer ska ske i CK Örnens regi som har avtal med alla markägare. Om ni har synpunkter eller önskemål eller vill hjälpa till med våra ledbyggen, så kontakta ledansvarig.

NYBYGGE MOUNTANBIKELEDER

Under vår, sommar och höst 2024-2025 så pågår ett större tillbyggnadsprojekt där vi bygger ytterligare några kilometer cykelleder, framförallt mindre fysiskt krävande banor för de yngsta men som även kommer att vara roliga att cykla på för alla cyklister. Arbetet sker delvis med tunga maskiner och vi ber er respektera anvisningar och eventuella avstängningar i området för er säkerhets skull.

Ledansvarig CK Örnen  är Jan-Erik Backman, telefon: 070-322 29 26, e-post: jan-erik@ckornen.se                                                                                                    

LEDBESKRIVNINGAR

Klicka på skyltarna nedan för kartor och mer information

LEDSTART VÄSTRA

LEDSTART ÖSTRA

LEDSTART SKYTTIS

HJÄLP OSS MED ETT BIDRAG

Vi hoppas att du gillar våra leder på Örnen MTB Arena och förbättringar av stigarna mellan Skyttis och Bonäset!

Det är mycket ideellt arbete som ligger bakom men det behövs också en hel del material.

Vill du visa din uppskattning och bidra till underhåll och förbättringar så är du varmt välkommen att Swisha valfritt bidrag till CK Örnen, 1232339786 och skriv Skyttis som meddelande eller scanna QR koden  nedan med Swish appen

TRAILFORKS

Det finns många fina stigområden runt Örnsköldsvik och Höga Kusten. De vid Örnen MTB Arena nedan är uppmärkta medan övriga lättast hittas genom att ladda ner dem till din telefon/navigator från TrailForks där vi allt eftersom lägger upp stigar.

Följ länk här: https://www.trailforks.com/region/ornskoldsvik/

Instruktion för ledunderhåll avsedd för underhållsgruppen:

Cykelklubben för alla cyklister i Örnsköldsvik