Mountainbike Cykelleder på Skyttis området – uppdatering av sidan pågår

I samarbete mellan Örnsköldsviks kommun, Allmänna Arvsfonden och Cykelklubben Örnen utvecklas området mellan Skyttis och Bonäset för Mountainbikecykling.

Se video -> Örnen MTB Arena

Officiell invigning planeras 22/5 2021 Tills dess är lederna STÄNGDA, vänligen respektera. Vi behöver göra ledunderhåll samt besikta så att de inte är mjuka innan man får cykla.

Beskrivning av projektet  – Ledinfo nederst medan uppdatering sidan pågår

Steg-1. Uppgradering befintliga leder

Befintliga stigar som är lämpliga att cykla på  med mountainbike har markerats med lednamn, riktning och svårighetsgrad. Orienteringstavlor över området sätts upp vid Skyttis, ledcentrum, Alneskolan mm. Detta är i stort klart 2020.

Steg-2. Arvsfondprojekt – MTB Arena

Tack vare att vi sökt och fått beviljat finansiering från Allmänna Arvsfonden har vi, med Örnsköldsviks kommun som delfinansiär, gått vidare i projektet. Vi har förstärkt befintliga leder med dränering och grus på blöta partier samt byggt nya broar. Vi  har byggt nya leder, pumptrack och teknikbana med belysning, parkering med belysning samt  rustar upp JÄBO (Örnen) stugan till en servicebyggnad som är öppen när vi har verksamhet.


Ny bro på ”Björnen”


Grus på blött parti på ”Bjärven”


Ny flowstig” Höga Kusten” byggd av CK Örnen


Ny flowig start på ”Happy” byggd av CK Örnen


Ny pumptrack under byggnation av Wemark & Svenska Cykelbanor

De befintliga stigar som markeras upp är till för alla som vistas i skogen. Vi delar på stigen och visar ömsesidig hänsyn till varandra. Ni som cyklar, tänk på att det går fort och att ni upptäcks sent så rulla sakta vid möten med andra och ta det försiktigt i skymda kurvor. Inget STRAVA segment är viktigare än vårt rykte i skogen. Vissa stigar är dubbelriktade eller korsar andra stigar. Där särskild risk föreligger finns varningsskyltar. Lederna är roligast med en heldämpad cykel.

Det finns många fina stigområden runt Örnsköldsvik och Höga Kusten. De vid Örnen MTB Arena nedan är uppmärkta medan övriga lättast hittas genom att ladda ner dem till din telefon/navigator från TrailForks där vi allt eftersom lägger upp stigar.

Följ länk här: https://www.trailforks.com/region/ornskoldsvik/

Ledcentrum finns vid den nya stora parkeringen nedanför det som kallats för JÄBO stugan, eller Örnen som den kommer att döpas om till. Vid parkeringen startar och slutar alla leder. Det går naturligtvis bra att cykla även på ej markerade leder, men undvik gärna de asfalterade rullskidbanorna. Observera även att det förekommer hästridning i det östra området (ej på markerade stigar). Stanna, kliv åt sidan och prata lugnt med ryttaren när häst passerar.

Ledansvarig CK Örnen: 070-322 29 26/ jan-erik@ckornen.se

Mountainbikeleder – beskrivningar

Nederst på sidan finner du kartlänk att ladda hem (OBS uppdatering med helt nya leder pågår)

Aktuell ledinfo  uppdaterad 21-04-16

De byggda lederna är stängda tills vi besiktat och godkänt dem för cykling. Detta för att hjulen inte ska sjunka ned i mjukt underlag och skapa massor med arbete för att återställa. Då vi ännu inte vet hur lederna ”beter sig” efter en vinter samt tjällossning så ber vi er respektera detta. Preliminär öppning av lederna sker mellan början till mitten på maj.

Ledbygget av huvudarenan är nu klart. Vi kommer dock att fortsätta med att dränera befintliga stigar samt bygga en ny svart led ”Vrång” som stängdes i och med arenabygget. Nya skyltar och information på anslagstavlor kommer också att sättas upp innan officiell invigning.

Medela gärna ledansvarig när ni saknar någon skylt eller ser när något som är trasigt. Nedan beskrivs lederna som de sett ut fram till byggets avslut. uppdatering kommer inom kort.

Kartlänk till aktuella leder:  MTB leder Skyttis 2017_08

OBS: Att Nya sträckningen på Happy ej finns med samt att alla leder från och med 20/9 utgår från den nya stora parkeringen. Nya kartor kommer senare under våren.

Kartlänk till ALLA leder mm:  översikt mtbtracks alla skyttis ny mtb arena 2019_03
OBS: Att Nya sträckningen på Happy ej finns med samt att alla leder från och med 20/9 utgår från den nya stora parkeringen. Nya kartor kommer senare under våren.

HJÄLP OSS MED ETT BIDRAG

Vi hoppas att du gillar våra leder och förbättringar av stigarna mellan Skyttis och Bonäset!

Det är mycket ideellt arbete som ligger bakom men det behövs också en hel del material.

Vill du visa din uppskattning och bidra till underhåll och förbättringar så är du varmt välkommen att Swisha valfritt bidrag till CK Örnen, 1232339786 och skriv Skyttis som meddelande eller scanna QR koden  nedan med Swish appen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Cykelklubben för alla cyklister i Örnsköldsvik