Mountainbike Cykelleder på Skyttis området

I samarbete mellan Örnsköldsviks kommun, Allmänna Arvsfonden och Cykelklubben Örnen utvecklas området mellan Skyttis och Bonäset för Mountainbikecykling.

Steg-1. Uppgradering befintliga leder

Befintliga stigar som är lämpliga att cykla på  med mountainbike markeras med lednamn, riktning och svårighetsgrad. Orienteringstavlor över området sätts upp vid Skyttis, JÄBO-stugan, Alneskolan mm. Detta är i stort klart 2019.

Steg-2. Arvsfondprojekt – MTB Arena

Tack vare att vi sökt och fått beviljat finansiering från Allmänna Arvsfonden kan vi, med Örnsköldsviks kommun som delfinansiär, gå vidare i projektet. Vi har börjat förstärka befintliga leder med dränering och grus på blöta partier samt bygga nya broar. Vi kommer att bygga nya leder, pumtrack med belysning, teknikbana, parkering med belysning samt en servicebyggnad. Dessutom kommer entreprenörer som är specialiserade på att bygga MTB banor att bygga ca: 3-4 km maskingrävda leder i skogen. Allt ska vara klart våren 2021. Redan hösten 2020 kommer mtb-banorna att vara klara.


Ny bro på ”Björnen”


Ännu en ny bro på ”Bjärven”


Grus på blött parti på ”Bjärven”

De befintliga stigar som markeras upp är till för alla som vistas i skogen. Vi delar på stigen och visar ömsesidig hänsyn till varandra. Ni som cyklar, tänk på att det går fort och att ni upptäcks sent så rulla sakta vid möten med andra och ta det försiktigt i skymda kurvor. Inget STRAVA segment är viktigare än vårt rykte i skogen. Vissa stigar är dubbelriktade eller korsar andra stigar. Där särskild risk föreligger finns varningsskyltar. Lederna är roligast med en heldämpad cykel.

Det finns många fina stigområden runt Örnsköldsvik och Höga Kusten. De vid Örnen MTB Arena nedan är uppmärkta medan övriga lättast hittas genom att ladda ner dem till din telefon/navigator från TrailForks där vi allt eftersom lägger upp stigar.

Följ länk här: https://www.trailforks.com/region/ornskoldsvik/

Ledcentrum kallas för Örnen och finns just nu vid det som varit bl.a. JÄBO-stugan. Där startar och slutar alla leder fram till dess att anläggningen är klar. Det går naturligtvis bra att cykla även på ej markerade leder, men undvik gärna de asfalterade rullskidbanorna. Observera även att det förekommer hästridning i det östra området (ej på markerade stigar). Stanna, kliv åt sidan och prata lugnt med ryttaren när häst passerar.

Ledansvarig CK Örnen: 070-322 29 26/ jan-erik@ckornen.se

Mountainbikeleder – beskrivningar

Nederst på sidan finner du kartlänk att ladda hem

Aktuell ledinfo  uppdaterad 19-12-14

Var försiktig med blöt mark när ni cyklar. Vi har jobbat med att bygga bort de mest besvärande blöta partierna för att stigarna ska hålla bättre

Arbetena med lederna där vi kör ut grus, bygger spänger och broar är pausat fram till våren 2020. Arbetena pågår mestadels fredag – söndag, så var uppmärksam när det är aktuellt igen.

Viss vandalisering förekommer tyvärr där stolpar och skyltar rivs bort. Vi sätter upp anslag och försöker få bort dessa tilltag men meddela gärna ledansvarig när ni saknar någon skylt eller ser när något hänt. Det saknas ännu en skylt i botten av den så kallade ”Norenbacken” på leden ”Vrång”  för vänstersväng in på stig ned mot elljusspåret.  Det finns dock en vänsterpil ca: 50m innan stigen samt att stigen har gula band där den svänger in i överkant på vändplanen. Missa den inte för den är en kul berg- och dalbana i lätt utförslutning.

På de södra slingorna återstår fortfarande att åtgärda något blött parti på ”Bjärven”.

r kommer 1km ”High-Coast” att tillkomma som vi ska börja bygga för att få cyklingsbart som en blå led. Det blir en lättcyklad och rolig led som börjar vid JÄBO, slingrar sig över kanten på berget och ansluter till korsningen ”Örnen/Skyttis/Schvung”.

Här kommer inom kort ”Lodjuret” att skyltas upp som är en balanskrävande lite trixig röd led med start vid JÄBO-stugan och fram till ”Skrevan”.

Här kommer ”Rappel” på JVM-spåret att tillkomma som vi jobbar för att få cyklingsbart som en röd led. Ytterligare stenpartier måste först möbleras om samt grusas samt ett dräneringsrör som ska grävas på slutet.

Kartlänk till aktuella leder:  MTB leder Skyttis 2017_08

Kartlänk till ALLA leder mm:  översikt mtbtracks alla skyttis ny mtb arena 2019_03

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.