Mountainbike Cykelleder på Skyttis området

I samarbete mellan Örnsköldsviks kommun, Allmänna Arvsfonden och Cykelklubben Örnen utvecklas området mellan Skyttis och Bonäset för Mountainbikecykling.

VARNING ARBETE PÅGÅR 

Arbetena med att bygga leder pågår fortfarande och området ovanför pumptrack är fortfarande tillträde förbjudet då arbeten med tunga maskiner pågår. Respektera varningsskyltar och avstängningar.

Steg-1. Uppgradering befintliga leder

Befintliga stigar som är lämpliga att cykla på  med mountainbike markeras med lednamn, riktning och svårighetsgrad. Orienteringstavlor över området sätts upp vid Skyttis, JÄBO-stugan, Alneskolan mm. Detta är i stort klart 2019.

Steg-2. Arvsfondprojekt – MTB Arena

Tack vare att vi sökt och fått beviljat finansiering från Allmänna Arvsfonden kan vi, med Örnsköldsviks kommun som delfinansiär, gå vidare i projektet. Vi har börjat förstärka befintliga leder med dränering och grus på blöta partier samt bygga nya broar. Vi kommer att bygga nya leder, parkering med belysning samt  rusta upp JÄBO stugan till en servicebyggnad. Dessutom kommer entreprenörer som är specialiserade på att bygga MTB banor att bygga ca: 2-3 km maskingrävda leder i skogen, pumptrack med belysning samt en teknikbana. Allt ska vara klart våren 2021. Redan hösten 2020 kommer mtb-banorna att vara klara.


Ny bro på ”Björnen”


Grus på blött parti på ”Bjärven”


Ny flowstig” Höga Kusten” byggd av CK Örnen


Ny flowig start på ”Happy” byggd av CK Örnen


Ny pumptrack under byggnation av Wemark & Svenska Cykelbanor

De befintliga stigar som markeras upp är till för alla som vistas i skogen. Vi delar på stigen och visar ömsesidig hänsyn till varandra. Ni som cyklar, tänk på att det går fort och att ni upptäcks sent så rulla sakta vid möten med andra och ta det försiktigt i skymda kurvor. Inget STRAVA segment är viktigare än vårt rykte i skogen. Vissa stigar är dubbelriktade eller korsar andra stigar. Där särskild risk föreligger finns varningsskyltar. Lederna är roligast med en heldämpad cykel.

Det finns många fina stigområden runt Örnsköldsvik och Höga Kusten. De vid Örnen MTB Arena nedan är uppmärkta medan övriga lättast hittas genom att ladda ner dem till din telefon/navigator från TrailForks där vi allt eftersom lägger upp stigar.

Följ länk här: https://www.trailforks.com/region/ornskoldsvik/

Ledcentrum kallas för Örnen och finns just nu vid det som varit bl.a. JÄBO-stugan. Där startar och slutar alla leder fram till dess att anläggningen är klar. Det går naturligtvis bra att cykla även på ej markerade leder, men undvik gärna de asfalterade rullskidbanorna. Observera även att det förekommer hästridning i det östra området (ej på markerade stigar). Stanna, kliv åt sidan och prata lugnt med ryttaren när häst passerar.

Ledansvarig CK Örnen: 070-322 29 26/ jan-erik@ckornen.se

Mountainbikeleder – beskrivningar

Nederst på sidan finner du kartlänk att ladda hem

Aktuell ledinfo  uppdaterad 20-09-21

Arbetena i föreningens regi pågår mestadels fredag – söndag.  Våra inlejda cykelbanebyggare jobbar vidare fram till mitten oktober och området är därför en arbetsplats där det kommer att förekomma tung fordonstrafik. Markeringar, avstängningar och skyltar om detta finns i terrängen och på anslagstavlor när det är aktuellt. Vänligen respektera dessa avstängningar.

Viss vandalisering förekommer tyvärr där stolpar och skyltar rivs bort. Vi sätter upp anslag och försöker få bort dessa tilltag men meddela gärna ledansvarig när ni saknar någon skylt eller ser när något hänt.

På de södra slingorna återstår fortfarande att åtgärda några blöta partier på ”Bjärven”.

OBS: Det pågår avverkning i östra delen av området. Respektera arbetsområden och avspärrningar

Kartlänk till aktuella leder:  MTB leder Skyttis 2017_08

OBS: Att Nya sträckningen på Happy ej finns med samt att alla leder från och med 20/9 utgår från den nya stora parkeringen. Nya kartor kommer under hösten.

Kartlänk till ALLA leder mm:  översikt mtbtracks alla skyttis ny mtb arena 2019_03
OBS: Att Nya sträckningen på Happy ej finns med samt att alla leder från och med 20/9 utgår från den nya stora parkeringen. Nya kartor kommer under hösten.

HJÄLP OSS MED ETT BIDRAG

Vi hoppas att du gillar våra leder och förbättringar av stigarna mellan Skyttis och Bonäset!

Det är mycket ideellt arbete som ligger bakom men det behövs också en hel del material.

Vill du visa din uppskattning och bidra till underhåll och förbättringar så är du varmt välkommen att Swisha valfritt bidrag till CK Örnen, 1232339786 och skriv Skyttis som meddelande eller scanna QR koden  nedan med Swish appen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.