Långloppscupen MTB

Ja snart är det dags för tävlingspremiär. Långloppscupen MTB med sju stycken krävande men roliga terränglopp 65-95km med start i Långa Billingeracet i Skövde den 19:e maj.

Jag har siktat in mig på fem av dem och hoppas naturligtvis att jag ska få med mig några fler från Övik på något eller några av dem. Peter S från klubben är ju given och har satsat hårt i vinter så han lär jag inte se röken av, tyvärr kanske inte på resorna heller då han fått tillgång till husbil som han tar med sig familjen i. Loppen är klart mer krävande än Cykelvasan med avseende på backar och teknisk åkning, förutom kanske Engelbrektsloppet som är lite Cykelvasakopia.

Bildskönast och hyfsat lättåkt är Mörksuggejakten i Rättvik i Juli. Min premiär där för några år sedan var dock en blöt och lerig tillställning med ihärdigt regnande innan och under loppet. Starten där, liksom de flesta andra, börjar med en lång klättring, här till utsiktsberget Vidablick. Fältet blir därför ganska uttdraget redan från start vilket är bra. 165-175 i puls ligger man på länge efter start.

Flest deltagare, förutom cykelvasan, har det alltid varit i Stockholmsloppet Lida Loop. Loop 2 & 3 där är också de mest tekniska i långloppscupen och starten är lite kaotisk när man efter en kort slalombacke drar iväg i 50 knyck utför promenadstigar sprängfyllda med cyklister. Här gäller det att hålla sin linje och inte göra några plötsliga inbromsningar. I fjol hade man ca 1100 deltagare. De flesta andra ligger runt 600. Naturligtvis ingenting i jämförelse med Cykelvasans 9000 deltagare som hade bokat upp sig inom 48 timmar från bokningsstart!

Film om Lida Loop: http://www.youtube.com/watch?v=osHPFneZ6gI&feature=related

Roligaste banan ifjol var den nya Finnmarksturen. Tyvärr åkte jag på en förkylning så jag slog av nästan helt efter halva loppet och bara tog mig igenom. Bryta vill man ju inte gärna.

Om 14 dagar så är det i alla fall Caterpillarbacken, Ormbacken, Öglundabacken och Strupen som gäller, ca: 1000 höjdmeter att avverka runt berget Billingen i Skövde.  Jag hoppas jag hinner och orkar med mina planerade intervallpass & långpass innan dess så att jag orkar klättra lite uppåt i placeringar mot tidigare år och att jag får vara frisk naturligtvis. 4:12 blev tiden från ifjol som ska slås med minst 15-20 minuter hoppas jag.

Ni som har funderingar eller önskar hänga på något eller några lopp kan ringa mig 070-3222926//Jan Erik

http://www.billingeracet.se/doc/Hojdprofil_LBR.pdf

Lite info om loppen: http://www.langloppscupen.se/tavlingsinfo/loppen__35

 

 

2 reaktioner på ”Långloppscupen MTB”

  1. Ja, det är en trevlig serie tävlingar att köra. Är själv f.d. Öviksbo som numera bor nere i Växjö och har tagit upp cykel och MTB ifjol men hann med tre av långloppen samt cykelvasan.

    Jag har inte laddat lika mycket som du men hoppas på en hård trevlig runda på lördag. Inget regn i år (var lerigt ifjol).

    Mvh,

    Leif Lundberg

    1. Lycka till. Jag startar i led 3 tävlingsklass och min ”chaufför” Peter i led 2 så han lär vi inte se mycket av. Jag la på grovdäck för att kunna köra om på alla stigar i detta lopp, hamnade i en massa köer i fjol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.