Mellandagar och snart nytt år

Hej på Er alla cykelvänner. Hoppas Julen varit fin och inte bara bjudit på fina julklappar utan fin samvaro med nära och kära också.

FatBike God Jul

Cykelåret 2014 har ju varit fint med massor av fina arrangemang på MTB runt om i Sverige. Terrängcyklingen är verkligen på gång. Tyvärr känns det väl inte riktigt likadant med landsvägscyklingen där arrangemangen inte blir fler i alla fall. Personligen föredrar jag ju terrängcykling då det ger mer utmaning och omväxling och att man slipper att ”umgås” med våra bilister så mycket.

Mitt eget cykelår blev väl inte riktigt som jag tänkt då pumpen bråkade en del fram och tillbaka och jag valde att ta det lugnt i avvaktan på undersökningar.

Kanarieöarna fick dock en visit. Det blev många höjdmeter och toppen med Pico De la Nieve fick ett besök.

Nublo teide

Roque Nublo i förgrunden och vulkanen Teide på Teneriffa skymtar bland molnen. Hyrcykeln från Free Motion blev en Cannondale Scalpel

Serpor mot Casa Blancas Mogan

Serpor ned mot Casas Blancas & Mogan – rena GoCartbanan

Lidingöloppet MTB blev årets första tävling och det gick väl inte allt för lysande men inget bråkande hjärta i alla fall. Gottnes Johan Westman lyckades bra och kom på 30:e plats av de 160 tävlande med 2:27. Själv kom jag på plats 113 med 2:56

Nästa tur var till Falun och Långa Lugnet som var en deltävling i Långloppscupen. En riktigt rolig bana med några turer i downhillbacken. Våra yngsta raketer Anton Niederbach och Alexander Gidlund gjorde bra ifrån sig på Multisporttävlingen dagen innan OCH på långloppet.

Robban på Lugnet

Robert Åström är alltid snabb – på allt

Långa Lugnet

Alexander Gidlund och Håkan Wallberg tar igen sig efter ett fint åk i Faluskogarna

Efter Falun blev det Skellefteå och Krafttrampet. Ett lättåkt grusvägsrally som gick riktigt skapligt för min del och kvalade in mig i tävlingsled tre i Cykelvasan med tiden 1:52. Johan Westman Gottne CK kom in på en delad 5:e plats med tiden 1:40. Elitåkaren Jan Lundman Piteå CK dominerade med 1:35.

Krafttrampet 1

Starten Krafttrampet

Trio Krafttrampet

Håkan Wallberg 1:48, Jan Erik Backman 1:52 & Robert Åström 1:42 – alla väldigt nöjda efter en solig dag i Skellefteå

Det blev en sväng till Sundsvall och Västernorrlandscupen också men de otäcka hjärtrusningarna började om där igen och satte stopp för vidare tävlande under sommaren 🙁  Jag fick dock påbörja lite undersökningar som tyvärr inte gav något.

Banan för Tolvtjärnsloppet sattes ut redan i början på semestern och sommaren blev den varmaste på länge

Loppet blev en succé med fler deltagare än i fjol trots krock med både långlopps-SM och Lånloppscupens deltävling. Ännu en gång blev Henrik Enberg snuvad på segern av en Härnösandsåkare när Erik Gunnarsson tog hem segern med 10 sekunder och segrartiden 2:48:31 på den hittills varmaste tävlingen.

H65 pallen

Robert Åström CK Örnen tog pallplats i tävlingen och visade att han inte bara är en duktig skidåkare

D65 pallen-2

Josefina Wikberg 1:a på 3:12, Jennie Magnusson CK Örnen 2:a och 3:a Martina Höök i damklassen

P13_14 pallen

I den kortare 40km ungdomsklassen dominerade CK Örnen på pallen med Alexander Gidlund etta, Anton Niederbach tvåa och Adrian Johansson trea.

För egen del blev det en hel del väntan på undersökningar och enbart lugn cykling resten av sommaren.

Fagerlandsberget

Cykelvasan skippades då träningen uteblivit och ett bättre resultat än tidigare år knappast kunde uppnås. Peter Sjölund CK Örnen/Gottne CK klarade sig dock under 3 timmar med 2:59 och gjorde ett riktigt bra resultat.

I slutet på augusti fick jag klartecken att börja gasa igen av läkarna och det bar iväg till Norge för Birkebeinerittet mellan Rena & Lillehammer. Förutom ett riktigt trevligt veckoslut tillsammans med mina Masonite Beams vänner så blev det en bra tävling med toppenväder över fjället. Visst – det var i det mesta ett grusvägsrally men ganska tufft ändå med 1450 höjdmeter i 91km som avklarades på 3:49

Birken JEB

Nöjd efter genomfört lopp på cykelparkeringen i Lillehammer i jättearrangemanget som Norrmännen genomför varje år

CK Örnen arrangerade DM i XCO som blev en Härnösandssegersvit som vanligt. Banan var dragen kring Genesmon och blev faktiskt riktigt bra och utslagsgivande. Riktigt jobbigt att hålla koll på alla varvningar och tider – tur att jag hade hjälp av duktige Anders Nyström från HCK som hade koll på läget.

En tur till Obbola och deras Obbola Challenge blev det också innan tävlingssäsongen var över. 2:17 blev min tid där segraren Jan Lundman från Piteå vann med 1:49:49 före den evige tvåan Henrik Enberg en sekund efter. CK Örnens duktige downhillcyklist Patrik Eliasson visade att han även är en råstark jäkel på XC och dundrade in på 2:05, knappt ansträngd.

Tättrio OC

Tättrio på OC med Jan Lundman, Marcus Strömsten och Henrik Enberg

En tur till Spanien, Nerja i Andalusien blev en trevlig ”avslutning” för mig. Fantastiskt fin terräng och massor med vandringsleder att utforska. Testade en 27,5″ HT men nog längtade jag efter min Epic eller kanske hellre Stumpjumpern i denna något tekniska terräng.

Nerja 1

Nerja 2

Ett löplopp hamnade också i pipen med Stockholm Tunnelrun och 43000 deltagare!!! En mil genom södra länkens tunnlar blev en speciell upplevelse. Nu satsar jag på 2 mil terräng med Urskogsloppet nästa år.

Tunnelloppet

En Global Fatbike day hanns med innan julemys där vi cyklade från Gullvik upp på Ögeltjärnsberget och tillbaka igen. Riktigt mysig dag som avslutades med korvgrillning fint arrangerat av Lars Edblom.

Fatbike 2

Lars E & Terrys trixar sig nedför Ögeltjärnsbergets mest tekniska parti

Global Fatbike day

Cykling på gungfly är inga problem med en fethjuling

Fatbike brasa

Lite mysig brasa är alltid en fin avslutning på en bra dag

Vad blir det av 2015 då? Ja Tolvjärnsloppet ska vi naturligtvis arrangera i år igen även om det faktiskt inte var helt självklart. Det är mycket jobb med arrangemanget och det kommer att bli två avverkningar i området som säkert innebär en hel del röjning. För att stega upp nivån lite har vi faktiskt sökt Långlopps-SM för 2015 och det kommer att avgöras inom kort då det till skillnad mot ifjol faktiskt var rätt så många som sökt SM.  1/8 är det fastställda datumet för tävlingen sedan länge vilket alltså blir en lördag. Första helgen i augusti är det vi haft som tävlingsdag hittills utom 2014 då det krockade med Härnösands Sverigecup. Har Ni orken över så kan ni åka upp till Piteå dagen efter och köra deras Eliasjakt. Lite tråkigt tycker jag är att arrangemangen ”krockar”. Det mår inte de norrlänska arrangörerna bra av.  Ni som vill hjälpa till med arrangemanget 2015 är naturligtvis välkommen att ringa eller maila mig.

Jag har anmält mig till både Cykeklvasan och Birkebeinerittet och det lär bli en hel del långlopp så nu är det bara att dra på med träningen. En tur till Spanien blir det i vår och en hel del fjällresor är inplanerade – KUL!

För Er som sondera vilka tävlingar ni vill lägga in i kalendern för 2015 så rekommenderar jag att titta på Cykelsportförbundets InDTA-kalender.  Tolvtjärnsloppet är ännu inte inlagd.

Välj ”Cykel”, ”Mountainbike” och ”2015” så får ni fram en lista på MTB

Gott Nytt Cykel År så länge. Vi ses på hjul.  //Jan Erik  mob: 070-322 29 26  mail: jb@m-l.se

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Cykelklubben för alla cyklister i Örnsköldsvik